AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS FELVÉTELE

Az itt látható felvétel a 2017. szeptember 8-án Kisboldogasszony ünnepén Budapesten, a Normafa/Szent Anna-réten rendezett Szent Korona szertartás és a megelőző események dokumentálásának vágatlan változata, amelyet a rendezvény időpontjában a szentkoronaszertartas.hu oldalon élőben, valós időben lehetett megtekinteni.
A rövidített, vágott változat várhatóan október elejétől lesz elérhető ugyanitt.
Az eseménysor könnyebb áttekintése végett közreadjuk a lényegesebb tartalmi elemek elérésének időpontjait a felvételen.

A Kecskés Együttes
egyház-és népzenei előadásának felvétele

Szent Korona szertartás – 2017. szeptember 8. Budapest, Normafa/Szent Anna-rét

A SZENT KORONA SZERTARTÁSRÓL

A Szent Korona szertartás a nemzet koronázását jelképezi.
Erre a magyar közjogi hagyományok adnak lehetőséget, hiszen abban Szent Koronánk személy feletti élő minőségként, minden jog egyedüli forrásaként van jelen, és testét a nemzet és a király együttesen alkotja.
Ezt a szakrális és közjogi meghatározottságot senki jogszerűen nem hatálytalanította és nem hatálytalaníthatja, így a Szent Korona ezen jogköre jelenleg is elevennek tekintendő, koronázott király hiányában is érvényes.
A Szent Korona szertartás életre hívója Pap Gábor művészettörténész.
A szertartást első alkalommal 1980-ban Budapesten rendezték meg, majd azt követően különböző helyszíneken több alkalommal megismételték, többek között 2016. augusztus 29-én a Hortobányon található Vókonya-pusztán, a nemrég elhunyt Makoldi Sándor festőművész és néprajz-kutató tervei szerint megépült Pásztorszentély melletti területen.
Műfaját tekintve a keresztény hagyományokban gyökerező betlehemezéshez, regöléshez, illetve passiójátékokhoz hasonlítható, amely átadja az Evangéliumok üzenetét a magyar népnek és az egész világnak a Szent Korona zománcképein található apostolok, arkangyalok, és szentek újtestamentumi idézetekkel történő megszólaltatásával, amely a magyarság egységének és oszthatatlanságának jelzéseként ezúttal a teljes Kárpát-haza területéről érkező férfiak által történt.
2017-ben kilenc szereplő a mai politikai határokon kívülről, míg hét a jelenlegi Magyarország különböző területeiről érkezett.
Három képet, amelyek a Szűzanyát, Jézust, és a Teremtőt jelenítik meg, női, férfi, illetve vegyes szavalókórusok szólaltatták meg.

SZEREPLŐK ÉS RÉGIÓK
PÉTER Mikó Péter
Nagykőrös
ALFÖLD-HU
JAKAB Barát József
Nagykörű
TISZAVIDÉK-HU
PÁL Jobbágyi Zsolt
Győr
DUNÁNTÚL-HU
JÁNOS Antal-Vajda János
Forrófalva
MOLDVA-RO
FÜLÖP Petres László
Csíksomlyó
SZÉKELYFÖLD-RO
TAMÁS Katona Sándor
Marosludas
ERDÉLY-RO
ANDRÁS Chemez Farkas
Biatorbágy
FŐVÁROS-HU
BERTALAN Barkaszi Ferenc
Beregsom
KÁRPÁTALJA-UK
MIHÁLY Kolics Márkó
Eszék
DRÁVAVIDÉK-HR
GYÖRGY Kelemen László
Alsóőr
ŐRVIDÉK-AU
KOZMA Bakos Batu
Németkér
DUNAVIDÉK-HU
ATILLA Molnár Szilárd
Pomáz
PILIS-HU
BUDA Ozsváth Sándor
Debrecen
TISZÁNTÚL-HU
DAMJÁN Krakkó Rudolf
Lázári
PARTIUM-RO
DÖMÖTÖR Móricz Árpád
Bácskossuthfalva
DÉLVIDÉK-SRB
GÁBOR Bence Lajos
Lendva
MURAVIDÉK-SLO

A szereplők szólítását a pécsi illetőségű Grátz Antal építész végezte, a műsorvezető Maurer Oszkár borász volt a délvidéki Hajdújárásról.

AZ ESEMÉNYEK IDŐRENDJE
AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS VÁGATLAN FELVÉTELÉBEN

00:04:35               Felkészülés a szentmisére a Pusztinai Szent István Gyermekei imacsoport által, dr. Nyisztor Tinka vezetésével
00:50:45               Szentmise, amelyet a Veszprémben szolgáló Juhász Csaba atya mutat be
01:36:50               Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész beszéde
01:45:35               Himnusz
01:49:54               Zenés hangolódás a Szent Korona szertartásra Bárdosi Ildikó és énekes, valamint zenésztársai vezetésével
02:05:13               Maurer Oszkár bevezetője
02:07:44               Himnusz – Sinkovits-Vitay András előadásában
02:12:48               Dupay Mihály személyes kívánsága archív felvételről a 2016. augusztus 29-én Hortobágyon, a Vókonya-pusztán található Pásztorszentély környezetében tartott Szent Korona szertartásról
02:14:45               Részlet Makoldi Sándor 2015. augusztus 29-én Hortobágyon, a Vókonya-pusztán található Pásztorszentély felszentelésekor mondott beszédéből
02:21:01               Részlet Mária Natália nővér és Regőczi István atya feliratozott beszélgetéséből egy 1988-ban rögzített archív felvételről
02:27:30               Szántai Lajos szertartásvezető beszéde
02:34:20               A Szent Koronán szereplő képek megszemélyesítőinek megszólítása Grátz Antal által, az evangéliumi idézetek elhangzása
02:55:25               Imacsend
03:00:30               A Szent Koronán szereplő képek megszemélyesítőinek kívánságai
03:17:40               Maurer Oszkár zárszava
03:19:00               Szózat – Sinkovits-Vitay András előadásában
03:22.20               Grátz Antal összegzése

SZENT ANNA-RÉT
A SZERTARTÁS HELYSZÍNE

NataliaNover200A Szent Korona szertartásra Budapesten, a Normafa közelében található Szent Anna-réten, a Szent Anna-kápolna közelében, a hatos facsoport melletti területen, a Natália nővér látomásaiban megjelent Világ Győzelmes Királynője tiszteletére építendő kápolna és kolostor, a Magyarok Engesztelő Kápolnájának az 1940-es években  kijelölt helyének a környezetében került sor.

regoczi-magyarorokseg200Regőczi István atya, Isten Vándora, aki Natália nővér gyóntatója is volt, az eredeti helyszín közelében, 1969-től kezdődően egy Mária kegyhely alapjára építkezve kialakította és fölépítette a Kútvölgyi Boldogasszony-kápolnát, amely egyben a Magyarság Engesztelő Kápolnája címet is viseli.

harmas koronas szuzanya200A világhálón is megtalálható 1988-ban készült filmfelvétel által is bizonyítottan a Kútvölgyi Boldogasszony-kápolnát a Szűzanya elfogadta ideiglenes jelleggel otthonául a Magyarok Engesztelő Kápolnájaként és ezt Natália nővéren keresztül tudatta Regőczi atyával is.

A Szent Korona-szertartásra a Kútvölgyi Boldogasszony-kápolna búcsúnapján, szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján került sor.

Natália nővér életéről és munkásságáról bővebb információk a www.vilagkiralynoje.hu és a www.szentkoronalovagrend.hu oldalakon találhatók.
Regőczi István atya önéletrajzi könyve Isten vándora címmel a Kútvölgyi Boldogasszony Kápolnában (1122 Budapest, Galgóczy utca 49.) kapható.